Laat je een nieuwe website maken? Dat kost je waarschijnlijk een hoop geld.
Daar kun je flink op besparen door 3 modegrillen te negeren.
Lees welke modegrillen je site duurder maken, terwijl ze ook nog eens killing zijn voor je verkoop.
1. Sliders
Nog steeds worden er veel websites opgeleverd met een slider of carrousel op de homepage. Je weet wel, zo’n automatische slideshow die een aantal foto’s achter elkaar laat zien.
Maar testen tonen bijna allemaal aan dat sliders de conversie verlagen.
Op de foto’s in sliders wordt VEEL minder geklikt dan op statische foto’s.
Een paar uitspraken van experts die websites met sliders getest hebben:
- “Carrousels horen thuis op de kermis. 188% meer kliks zonder carrousel” – Karl Gilis van AGConsult
- “Sliders suck” – Joost de Valk
- “Sliders are absolutely evil and should be removed immediately.” – Brian Eisenberg
Zet de foto’s die je in de slider had willen zetten liever statisch op je pagina, naast elkaar of onder elkaar. Grote kans dat er op iedere foto veel vaker geklikt wordt.
2. Een MOOIE website maken
Vind jij je nieuwe webdesign erg mooi? Ga je dan maar zorgen maken.
Vinden je partner, je medewerkers of je baas het ook mooi? Hmm, slecht teken.
Want: de kans is groot dat je website voor je bezoekers dan te ingewikkeld is. Dat kost je verkoop.
Trouwens: het is normaal dat je een mooie flitsende website wilt. Want zo’n ding kost klauwen met geld, en het is lekker als je medewerkers of collega’s dan reageren met: WOW!! De investering is dan ook beter te verdedigen.
Grote foto’s zijn bijvoorbeeld in de mode. Voorheen werden websites daar langzaam van, maar dat speelt nauwelijks meer. Internetverbindingen zijn nu pijlsnel.
Dus als je medewerker of compagnon reageert met: “Mwaaa, ziet er een beetje gewoon uit”. Of nog erger: “Beetje een saaie website” dan is het moeilijk om dat als een goed teken te zien.
Dus ga je een website maken, vraag dan niet aan je omgeving wat ze vinden van je website. Maar vraag het aan je klanten.
Klanten boeit het namelijk niet of je website mooi is. Ze willen alleen maar dat hij makkelijk te gebruiken is.
En klanten vinden je website NOOIT te simpel. Ik heb heel wat gebruikerstests bijgewoond met proefpersonen die gevraagd werden om websites te gebruiken. En nog nooit heb ik iemand horen zeggen: “Deze website is veel te simpel.”
Wat testgebruikers veel vaker zeggen zijn dingen als:
“Ik vind deze website onoverzichtelijk”, of
“Ik kan niet vinden wat ik zoek”.
De websites waar verreweg het meeste geld mee wordt verdiend zijn Amazon, eBay, Alibaba en Booking.com. Op deze sites wordt gefocust op usability, conversie en verkoop. Mooi of lelijk is daar geen issue.
Ga jezelf maar na. Vind je Booking.com een mooie site, of een handige site?
Ik heb 2 jaar lang voor Booking.com testen gedaan op de website. Mooi of lelijk was daar helemaal geen onderwerp van gesprek onder designers. Ze probeerden er alleen maar voor te zorgen dat er meer hotelkamers werden geboekt.
Er werd zelfs vrolijk om me gelachen toen ik een keer zei dat ik iets niet zo mooi vond. If it converts, who cares? Ik leerde het snel af om iets mooi of lelijk te vinden 😉
3. Complexe navigatiestructuur
Heb je een heleboel verschillende pagina’s?
Ziet de structuur van je website eruit als een boom met flink wat takken?
Probeer dan niet koste wat kost alle pagina’s in je menubalk te stoppen.
Want de navigatiestructuur van je website is al snel te complex voor gebruikers. Misschien kom je dit zelf ook weleens tegen op websites:
- Uitklapmenu dat nog verder uitklapt als je ergens op klikt
- Uitklapmenu waarbij je heel goed moet mikken met je muis, anders klapt hij weer in
- Mega-uitklapmenu dat een groot deel van de pagina bedekt
Onhandig voor je gebruikers! Maar helaas worden complexe functionaliteit en design door sommige bouwers van websites juist aanbevolen. Omdat ze het zelf mooi vinden, of omdat het duurder is om te maken 🙂
Liever NOOIT een uitklapmenu, submenu of drop down menu op je website maken. Als bezoekers ergens op klikken in je menubalk, stuur ze dan door naar een overzichtspagina. Geef ze daar een overzicht. Op die pagina zet je dus wat je anders in je submenu gezet zou hebben.
Een voorbeeld van een overzichtspagina zie je op Nuon.nl. Bezoekers die in de menubalk klikken op ‘Energie besparen’ krijgen geen uitklapmenu of drop down menu, maar deze overzichtspagina:
Overzichtspagina in plaats van uitklapmenu of drop down menu, op de website van Nuon.
Als je bijvoorbeeld trainingen verkoopt en je bezoeker klikt in je menubalk op ‘Trainingen’, stuur hem dan naar een overzichtspagina waarop alle trainingen te zien zijn. Met een klein beetje informatie over iedere training.
Zo’n navigatiestructuur is simpeler om te maken. En voor je klanten simpeler om te gebruiken.
Veel succes!
Aartjan van Erkel
P.S.
Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips. Eigenlijk zijn het simpele manieren om je webdesign en je navigatie nog gebruikersvriendelijker te maken, en meer te verkopen met je website.
Wil je dat ik een keer samen met jou naar je hele website kijk? Je navigatiestructuur, je teksten, je homepage, je productpagina en je formulier met je doorneem, in detail? En dat ik precies vertel wat jij kan doen om meer te verkopen?
Maximaal 2 keer per jaar is die mogelijkheid er. Ik plan dan met geselecteerde ondernemers een exclusieve Persoonlijke VIP-dag in. Tijdens die dag werk ik samen met jou 1 op 1 een hele dag aan je website. Dit is de enige manier om 1 op 1 met mij te werken aan je website, en daardoor ook mijn hoogst geprijsde aanbod.
Rond de Kerst is een van de 2 periodes in het jaar waarin ik Persoonlijke VIP-dagen doe. De rest van het jaar werk ik uitsluitend met groepen.
Volgende week heb ik daarom een zeer tijdelijk aanbod voor je dat na 3 dagen weer vervalt.
Ik plan volgende week namelijk met maximaal 10 ondernemers een belafspraak in, om uitgebreid je website te bespreken. We gaan het hebben over je strategie om er veel meer verkoop uit te halen. Tijdens de belafspraak doe ik je ook een aantrekkelijk aanbod om een Persoonlijke VIP-dag te komen doen. UPDATE: Dit aanbod is inmiddels verlopen. UPDATE: Dit aanbod is inmiddels afgelopen.
Maandag stuur ik de abonnees op mijn gratis tips-mails een link om je belafspraak met mij persoonlijk in te plannen. Wil je die ontvangen, abonneer je dan hier.
Beluister of download als MP3:
Website maken? 3 bespaartips
Gerelateerde artikelen:
- De reden dat veel klanten afhaken op je website
- “Ik schrijf nu ‘lekkermakende’ teksten”
- Marktplaats-tips om meer te verkopen
- 2 tips om direct je omzet te vergroten met slimme copywriting
- Zo lijken de prijzen op je website opeens veel lager
Renem zegt
Het lijkt zo simpel, maar klanten bekijken het toch vaak anders. Het is dan natuurlijk aan ons om ze daar op te wijzen. Helaas worden deze adviezen vaak in de wind geslagen. Er is nog een lange weg te gaan 🙂
Aartjan van Erkel zegt
@Renem
Jullie bouwen of ontwerpen websites neem ik aan? Mooi wordt inderdaad vaak door ondernemers en bedrijven belangrijker gevonden dan gebruikersvriendelijk of goed converterend. Een irrationele en veel voorkomende houding.
Hans zegt
Ik ben ook voor een betere gebruiksvriendelijkheid van een website. Iedereen zou binnen een paar klikken het doel moeten kunnen bereiken wat voor de website gesteld is.
Ik snap echter niet waarom het de website duurder zou maken? Duurder omdat ie minder goed converteerd of omdat het maken van de sliders en dropdownmenu’s zoveel geld zou kosten ?
Aartjan van Erkel zegt
@Hans
Slider en geneste dropdowns of megadropdowns zijn voorbeelden van elementen die het design complexer maken in gebruik en die ook meer tijd kosten om te ontwerpen en implementeren. Een simpele link naar een overzichtspagina is een stuk eenvoudiger te maken. Ook het vullen van dropdowns kost tijd, zeker van de complexere soorten. Die tijd zou ik liever steken in een simpele overzichtspagina, omdat gebruikers daar de voorkeur aan geven.
Ton zegt
Ik vind dit een beetje doorslaan. Design is zonder meer belangrijk en onderscheidend. Laten we het zoeken in de goede combinatie.
Zo’n website als Startpagina is toch afschuwelijk?!
Rowdy Groothedde zegt
Handig artikel hoor Hans!
Zeker punten om nauwlettend in de gaten te houden.
Hans zegt
Dank je Rowdy, maar de credits gaan toch echt naar Aartjan 😉
Adriaan Boot zegt
@Ton,
Grappig dat je startpagina.nl aanhaalt in je comment. Volgens mijn informatie wordt SP nog steeds door miljoenen Nederlanders gebruikt en is het een van de cashcows van Sanoma.
Ik heb liever een afschuwelijk lelijke cashcow die mijn bezoekers begrijpen, dan een prachtige website waar mijn bezoekers verdwalen en niet converteren.
Aartjan zegt
@Ton
Wat Adriaan zegt.
auke zegt
Hallo Aart-Jan,
Wat zou u als homepage adviseren bij een groothandel website?
Aartjan van Erkel zegt
@Auke
Toon in ieder geval de best lopende categorieën in het aanbod heel duidelijk op de homepage.
auke zegt
Dus ik moet alleen de best lopende catergorieën in het aanbod, op de homepage tonen? Geen andere content?
Lex zegt
Heerlijk, Heerlijk ik moet hier vaker komen!
Dit noem ik nou een waardevol artikel. Mee eens dat sliders de conversie kunnen verlagen.
Ik heb zelf een A/B test gedaan en ja mijn conversie is verbeterd met 12% YES!
Het liefst schreeuw ik dit van de daken want het was voor mij een echte eye-opener.
Ik heb mijn slider vervangen voor een optin ( niet op videodesigner.nl) voor de oplettende;-)
Na het zien van deze gratis mini course http://videodesigner.nl/review-thrivethemes
ging er voor mij dus een wereld open.
Eric zegt
Grote foto’s zijn bijvoorbeeld in de mode. Voorheen werden websites daar langzaam van, maar dat speelt nauwelijks meer. Internetverbindingen zijn nu pijlsnel.
Wat? Dit is slecht advies, je website wordt daar nog steeds langzaam van, en denk aan een 3g verbinding of een wifi verbinding in de trein.
Je komt sites op een mobiele telefoons tegen van 10mb pageload per pagina omdat iemand dat een mode ding vind en een nutteloze fullscreen foto wil.
Gebruik van grote afwegingen? Overweeg of dit nodig is want het heeft zeker impact op je laadtijd.
Lex zegt
Grote afbeeldingen zijn killing inderdaad. Ik maak zelf nu gebruik van een plugin en thema (zie voorgaande review) die afbeeldingen automatisch optimaliseert. Kraken Image Optimizer heeft duidelijk ballast over boord gegooid.
Bij 1 van mijn sites is daardoor mijn bouncerate aanzienlijk verlaagt.
Het gaat er dus zeker om dat de gebruikservaring goed moet zijn.
Denk eigenlijk als ik bovenstaand verhaal lees dat er meer gerefereerd word naar het grote onervaren publiek. Ik hoor het ze zeggen… Tegenwoordig met 4g en snelle wifi maakt het toch niets uit. Downloaden gaat veel sneller als vroeger. Hahaha..
Lesley zegt
Ik denk dat een design wel degelijk belangrijk is. Weinig navigatie, goede structuur maar minimaal, relevante tekst, kleine afbeeldingen en je komt al een eind!
Aartjan van Erkel zegt
@Lesley
Design is wel belangrijk. Maar mijn punt is dat er vaak wordt gefocust op flitsende dingen waarvan in feite bewezen is dat klanten daardoor minder goed hun weg vinden op je website, waardoor uiteindelijk de conversie lager is.
david instauto zegt
heyy, ik ben david
ik ben 17 jaar oud en doe een marketing opleiding en ik ben een autoblog begonnen met de kopjes: auto’s, accessoires en nieuws.
mijn vraag is of jullie wat te verbeteren hebben ? ziet het er goed uit ? wat zou ik anders moeten aanpakken?
me website heet instauto.nl
Petra zegt
Hi David,
Ziet er goed uit toch?
Goed gedaan, inmiddels klaar met je opleiding?