Copywriting-tip 2 voor webformulieren: fluwelen foutmeldingen

Blaf jij klanten af in je webformulieren?
Veel formulieren doen dat namelijk wel – als er iets fout gaat. Fouten zijn de schuld van de klant, lijken formulierontwerpers te denken. Tip: schrijf fluwelen foutmeldingen.


Een mooi usability-principe vind ik: The user is never wrong. Dus als de klant je formulier verkeerd invult, is dat sowieso de schuld van het formulier.

Zeg dus nooit tegen je klant dat hij iets verkeerd heeft gedaan.


Hyundai beschuldigt de klant, en maakt ook nog eens een taalvoudt.

Update 27 mei 2010: Hyundai heeft haar foutmeldingen aangepast naar aanleiding van dit artikel.
Complimenten aan Sander Hendriks van Hyundai Nederland voor het alert reageren!


De aangepaste foutmelding van Hyundai.

Een foutmelding is een crisismoment. Voor de klant, want hij kan niet verder (hij heeft haast). En voor jou, want je loopt het risico dat de klant afhaakt.

Praat daarom op een menselijke, geduldige toon. Op een crisismoment wil je klant geen robot-achtige opmerking naar zijn hoofd krijgen!


Philips klinkt robot-achtig.

Trek dus liever fluwelen handschoenen aan. Zeg gerust  sorry of alstublieft in de foutmeldingen van je webformulier.  Dat doe je ook in een face to face verkoopgesprek!


Guidion is beleefd en zegt alstublieft.


Ditzo beschuldigt niet, maar zegt sorry.

Foutmeldingen = sales = marketing

Foutmeldingen zijn vergeten groenten.

Dat merkte ik maar weer eens toen ik voor dit artikel zocht naar geduldige, beleefde foutmeldingen in Nederlandse webformulieren. Ze zijn lastig te vinden.

Met fluwelen foutmeldingen ben je dus echt onderscheidend!

Investeer dus tijd in deze tekstjes. Je stimuleert de verkoop en je toont karakter als merk met een prettige tone of voice.

Maar onze foutmeldingen zijn hard-coded, zegt de IT-afdeling

Inderdaad worden foutmeldingen vaak geschreven door techneuten en meegebakken in de code van je formulier of webapplicatie. Maar: beleefde foutmeldingen zijn goed voor de conversie. Met dat argument kom je meestal een heel eind als je aanklopt bij de IT-afdeling.

Wees gerust lastig, want het loont.  Vraag een volledige lijst op van alle foutmeldingen. Trek dan je fluwelen handschoenen aan. Succes!

Wil je elke week een gratis tip? Vul dan je e-mailadres in:

Gerelateerde artikelen:

Wat gehad aan deze tip? Deel 'm met anderen:


Reacties

 1. zegt

  Leuk artikel, Aart-Jan.

  Dat iets “hardcode” is wil niet zeggen dat het niet aan te passen is. Techneuten hebben er echter vaak geen zin in en zien er vaak ook de noodzaak niet van in. Het kost moeite om “out of the box” te denken vooral als je iets technisch’ moet omzetten in begrijpelijke “moerstaal”.
  Het is het daarom belangrijk om een taalcontrole op hardcode zaken uit te voeren.

 2. zegt

  @ Seth
  Helemaal eens, al weet ik niet of het iets te maken heeft met zin hebben. Ik denk dat IT en ook de business de foutmeldingen (en helpteksten) over het hoofd zien. Zodra ik over conversie begin, wordt er meteen geluisterd merk ik altijd :-)

  @Karl
  Leuk dat je reageert, ik vind jullie blog altijd erg lezenswaardig! Ook jouw 7 tips vind ik een aanrader, bedankt voor de aanvulling.

 3. zegt

  Gevoelsmatig klopt dit natuurlijk, naar er moet toch iemand te vinden zijn die het met een test cijfermatig kan onderbouwen.

  Dan zou je eens kunnen bekijken hoeveel je er meer mee kunt verdienen.

  Otto

 4. zegt

  Hallo Aartjan,

  Ik schaam mij een beetje. Ik ben verantwoordelijk voor de Hyundai website waar jij in dit artikel een mooi voorbeeld van laat zien….

  Ik heb meteen een mail verzonden naar onze webbouwer om de foutmelding in onze formulieren aan te passen naar een klantvriendelijke melding.

  Ik wil jou danken voor het onder de aandacht brengen van deze klant onvriendelijke manier van foutmelden op onze site…..

  Cheers,

  Sander Hendriks

 5. zegt

  @Sander
  Hulde dat je meteen reageert en de meldingen hebt laten wijzigen! Iedere website heeft zijn verbeterpunten, maar niet iedereen gaat er meteen mee aan de slag.

  Als je wilt dat ik een screenshot toevoeg aan het artikel van de gewijzigde meldingen, geef me dan even een seintje zodra het is aangepast.

 6. zegt

  Hallo Aartjan,

  Ik heb net de estimation van onze webdevelopers binnengekregen voor deze aanpassing en ik heb er akkoord op gegeven. M.a.w. als het mee zit kan het formulier deze week in de vernieuwde (klantvriendelijkere vorm) live gezet worden.

  Als het zover is dan laat ik dat even weten.

  Nogmaals dank voor de confrontatie :)

  MvG

  Sander

 7. zegt

  1) De foutmelding bij het vergeten invullen van een naam en een e-mailadres bij het schrijven van een reactie op deze post is: “Mislukt: vul de verplichte velden in (naam, e-mailadres).” Wat zou je er nu van maken Aartjan?

  2) Complimenten voor Sander Hendriks voor zijn (re)actie!

 8. zegt

  @Douwe
  Ik vind de WordPress-foutmelding niet heel slecht hoor: hij legt de fout in elk geval niet bij jou als invuller. Het woord “mislukt” is nog wel even schrikken.

  Ik zou daar liever zoiets van maken:
  “Vul alsjeblieft je e-mailadres in. Ik heb zelf ook een hekel aan spam, dus maak je geen zorgen.”

 9. zegt

  Hallo Aartjan,

  We hebben de foutmelding op de site aangepast. In plaats van de opsomming van de niet ingevulde velden markeren we nu het veld (of de velden) in het rood en plaatsen we een melding met de tekst: “Sorry! We hebben ook de rood gemarkeerde gegevens van u nodig. Wilt u deze alstublieft invullen” (achter het woord invullen moet nog een punt komen zie ik).

  Ik dacht ik zal het toch even melden…

  MvG

  Sander Hendriks

 10. zegt

  @Sander
  Ik heb het artikel geupdate naar aanleiding van je reactie, en een afbeelding van jullie aangepaste foutmelding toegevoegd.
  Dank voor je reactie!

 11. Vincent zegt

  Dit is een zeer goed artikel over het weergeven van fouten het is duidelijk uit gelegd en zal het zeker toepassen. Proficiat!

  Echter heb ik een klein punt waar ik zelf als webouwer meer zit.

  Als er een pagina niet kan worden opgevraagt krijg je standaard een 404 pagina waar wij als tekst hebben:

  “Sorry, de pagina die u probeert te benaderen bestaat niet meer.

  Het kan ook een fout zijn binnen ons systeem, wij zouden het op prijs stellen als u deze fout zou willen melden als u denkt dat dit niet klopt.”

  Zou een bezoeker dit verkeerd op kunnen vatten?

 12. zegt

  @Vincent
  Dankjewel voor het compliment! :-)
  Jullie melding is prima (sorry zeggen is al heel netjes) maar verwijs je de klant ook door naar de meestbezochte pagina’s van je website? Dat is wel netjes op een 404-pagina. Bijvoorbeeld linkjes naar home, de meestverkochte producten, de inlogpagina (als die er is).

 13. zegt

  @Aartjan van Erkel

  Graag gedaan :)

  Ja, we zijn bezig met de misschien interessant voor u functie op de 404 pagina`s.

  Zo dat de bezoeker misschien iets anders bedoelde dan waar op gezocht en/of geklikt werd.

 14. Leon zegt

  Hmm… en na het posten van m’n vorige opmerking blijft de pagina hardnekkig automatisch naar beneden scrollen op m’n iPhone, maakt niet uit wat ik doe.
  Formulieren mobiel-vriendelijk maken is misschien een tip voor aflevering 4?

 15. zegt

  Hi Aartjan,

  Goede tip. Toch even de proef op de som genomen en dit reactie formulier ingevuld met als foutmelding:

  MISLUKT: vul de verplichte velden in (naam, e-mail).

  Klinkt niet bepaald vriendelijk 😮

 16. zegt

  Heel herkenbaar inderdaad. Ik let er nu ook al een tijdje extra op en ik weet uit ervaring hoe slecht de foutmeldingen vaak zijn als ze geschreven zijn door programmeurs. Taalfouten, kortaf, onbegrijpelijke nummers, etc.

  Ook de kleur rood is niet altijd noodzakelijk om een foutmelding aan te geven. Iedere andere afwijkende kleur valt ook al op en komt vriendelijker over.

 17. zegt

  Mooi artikel weer.

  Ook ik ben hier al een tijdje mee bezig en ben het eens met Nils dat de kleur beter niet rood kan zijn. Staat vriendelijker als het een passende kleur is.

 18. zegt

  Net een toffe metafoor gevonden, slechte/foute websites zijn in feite narcistische websites, vol van zichzelf, hoeven zich niet voor te stellen, want iedereen kent hen wel, ze gaan ervan uit dat anderen wel weten waar ze zijn, wat ze moeten doen en als het niet goed gaat dan gelijk afbranden, schuld ligt altijd bij een ander. Just too funny. Dank voor je tips en inzichten Aart-Jan.

 19. zegt

  Briljant artikel!

  en p.s., ik ben zelf bepaald geen techneut, maar in de code van je pagina dingen aanpassen is echt niet heel moeilijk. Zeker niet met bv WordPress. Als je weet hoe het werkt (en vooral: hoe je niks sloopt :-) ) dan kan je het prima zelf.

 20. zegt

  @ Stefan Het is inderdaad niet heel lastig. Er zijn diverse (contact)formulier plugins voor WordPress waar je dit soort boodschappen kunt aanpassen bijvoorbeeld. Het loont zeker om hier even naar te kijken en niet de standaard tekst te laten staan. Hoef je dus helemaal niet technisch voor te zijn.

 21. zegt

  Aangezien wij als online form builder dit bij uitstek kunnen meten hebben we een test uitgevoerd.

  Een A/B test met circa 4.500 formulieren met een gezamenlijk aantal reacties van circa 125.000 in de periode van 1 maand.
  De helft op de conventionele manier, de andere helft met “fluwelen handschoen”.

  Ik moet zeggen dat het resultaat zeker verbluffend is.
  De helft met de “fluwelen handschoen” scoort gemiddeld 14% meer conversie/reacties. We zullen al onze foutmeldingen eens onder de fluwele loep nemen 😉

  Een live voorbeeld van een formulier met de “fluwelen” foutmelding:
  http://www.live.cloudformz.com/C-201308271103323785-201308271103326813/

  Klik simpelweg zonder iets in te vullen op Verzenden.

 22. zegt

  @CloudFormz
  Mooie case, bedankt voor het doorgeven van de AB-test resultaten met fluwelen foutmeldingen! Erg leuk en 14% meer conversie is een flinke klapper inderdaad. En dat met het wijzigen van 1 tekstje. Goed gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>