Politiek incorrecte marketing-tips

Abonneer je op mijn beruchte tips voor ondernemers. Waarschuwing: ongeschikt voor millennials, freeloaders en mensen met lange tenen.

"Ik bescheur mij regelmatig om jouw mails"

"Geniale mail! Heb hardop zitten lachen"

Heb je genoeg Champions League spelers in je omgeving?

Aartjan van Erkel

in mastermind

Aartjan van Erkel

Copywriter · Bestseller-auteur

Politiek incorrecte sales en marketing

Lezers zeggen:

"Wat een geweldige e-mail. Ik kreeg er kippevel van. Hij sprak me meer aan dan de speeches van de minister-president en de koning. Mijn dank."

Karel van Zanten

"Ik bescheur mij regelmatig om jouw mails."

Sandra Hoekman

"Dank voor het dagelijkse geniet-momentje."

Marc Sijtstra

"Deze mail is echt GENIUS."

Digna Brand

"Ik heb geinspireerd door je tips mijn nieuwsbrief titels aangepast en echt meetbaar de openingspercentages verhoogd."

Jasmijn de Wit

"De tips zijn elke keer héél waardevol, en zooooo sappig & grappig verteld!"

Dries van Hooydonk

"Geniale mail!!! Heb hardop zitten lachen."

Ninke van der Leck

"Je bent de eerste verkoper van wie ik iedere mail open."

Jules Koekkoek

"Haha, dit is de leukste nieuwsbrief die ik ooit gekregen heb."

Hanneke de Wit

"Ik word blij van deze andere manier van marketing."

Peter Clausman

"Jouw mails zijn letterlijk de enige die ik helemaal lees."

Nadie Haarsma

"Liggen rollen van het lachen, hulde! 🙂"

Jacques Mentrop

"Bedankt voor alle tips. Die hebben veel inschrijvingen opgeleverd voor de schilderworkshops."

Bart van der Bom

"Ga alsjeblieft door met je dagelijkse mailtjes, they make my day!"

Freke Schoemaker

"Je bent een held hahahahaha briljant dit weer. Dank!"

Jasmijn

Toen ik 11 jaar geleden nog een gun for hire was en een paar jaar werd ingehuurd door Booking .com, zat ik op een middag te lunchen in de kantine met een paar webdesigners.

De website van Booking is niks anders dan een hotelzoekmachine met een reserveringssysteem, en ik was de hele dag op zoek naar copy die geoptimaliseerd kon worden.

Als ik bijvoorbeeld een button-opschrift, een veldlabel, een header of een uitlegtekst vond die in mijn ogen duidelijker, overtuigender, korter of langer zou kunnen, bedacht ik varianten voor de originele copy en stuurde die naar vertalers. Mijn tekst werd dan binnen 1 dag vertaald in 42 talen en we startten vervolgens een test om te zien welke variant de conversie van de website verbeterde. Dus: door welke copy er meer hotelkamers werden gereserveerd.

Toen ik die middag zat te lunchen in de kantine, hadden de designers met wie ik aan tafel zat zojuist een nieuw logo voor Booking ontworpen. Ik werkte er toen nog niet zo lang, dus ik zei heel naïef dat ik het nieuwe logo nogal vond leken op het oude. Ik vond het oude logo eigenlijk mooier.

Ik ben nooit vergeten wat ik toen voor blikken kreeg daar aan tafel. De designers keken me aan met verbaasde ogen die zeiden: Mooi? Daar zijn wij totaal niet mee bezig.

Ze zagen ‘mooi’ niet als een variabele. Mooi kun je niet testen. Het enige wat telde was of het nieuwe logo voor meer hotelreserveringen zorgde.

Ik kende tot op dat moment alleen maar de mentaliteit van webteams bij grote Nederlandse bedrijven, die me in de jaren daarvoor hadden ingehuurd. Als ik daar vond dat een stukje copy op de website beter kon, dan veranderde ik het gewoon. En er werd niks getest.

Een keer in de paar jaar maakten ze een hele nieuwe website, en die nieuwe site werd dan wel getest. Maar dan veranderde er zo veel in één keer, dat je kunt testen wat je wilt maar je komt er nooit achter waarom de compleet nieuwe website beter of slechter converteert dan de oude.

Zo was de mentaliteit van domme grote bedrijven destijds, en zo is de mentaliteit van domme grote bedrijven nu nog steeds.

Bij Booking vonden ze het absurd om een redesign te doen van de website. In plaats daarvan werd ieder woord, en ik bedoel dat letterlijk, dat iemand wilde veranderen op de website eerst getest door hem aan miljoenen bezoekers te laten zien. Hun gedrag toonde dan wel aan welk van de 2 of 3 nieuwe woorden die we bedacht hadden meer verkoop opleverde. Meestal maakte de nieuwe tekst geen enkel verschil, en dan lieten we de oude tekst staan.

Ik maakte bij Booking mee hoe het is om geen Eredivisie meer te spelen in mijn vakgebied, maar Champions League. Ik was daar omringd met de beste programmeurs, designers, webanalisten en copywriters die door de recruitment-afdeling over de hele wereld werden opgespoord en naar Amsterdam gehaald. En het enige wat voor mij en mijn collega’s telde, was tomaten plukken.

Het ging alleen maar om resultaat, en wat we mooi vonden was irrelevant. We hadden het daar nooit over.

Als je omgaat met de beste pro’s in een vakgebied, dan trek je elkaars niveau omhoog. Je komt in een omgeving waar je meer leert dan je ooit eerder hebt gedaan, en in kortere tijd. Want je lijkt het meest op de mensen met wie je het vaakste omgaat.

Als je wordt omringd door kleindenkers, neezeggers, klagers en slachtoffers, ga je op hen lijken. Als je wordt omringd door tomatenplukkers, gogetters, grootdromers en winnaars, ga je op hen lijken. En gelukkig kun je in het leven je eigen gezelschap kiezen.

Alleen: hoe vind je ondernemers die net zo gek van het spelletje zijn als jij, die een hoofd hebben dat explodeert van de ideeën net zoals jij, en die ook echt dingen succesvol aan de praat hebben gekregen in hun bedrijf net zoals jij? Hoe vind je een groep van peers?

Mijn manier om te ontsnappen aan de droeftoeters is altijd geweest om elk jaar te investeren in een high-end mastermind. Geen intervisiegroepje dat zichzelf een ‘mastermind’ noemt zoals er zo veel zijn, met rijp en groen ondernemers waarin jij elke keer het beste jongetje of meisje uit de klas bent. Maar een groep van winnaars.

Tijdens de lancering van mijn boek heb ik de knoop doorgehakt dat ik dit jaar voor mijn topklanten ook een mastermind bij elkaar breng waarin je eindelijk peers ontmoet: de Nummer 1 Mastermind.

Het grootste deel van de plaatsen is inmiddels gevuld. De komende weken heb ik nog een aantal gesprekken in mijn agenda met geïnteresseerde kandidaten.

De deelnemers zijn allemaal ondernemers die nu al de nummer 1 zijn in hun markt, of een grote naamsbekendheid hebben. Ze doen zelf een groot deel van de copywriting voor hun marketing. Ze zijn het gezicht van hun business en ze worden in de markt gezien als een van de ultieme experts in hun vakgebied. Hun omzet is minstens 3 ton per jaar, en de meesten zitten daar fors boven.

Tot nu toe hebben alle kandidaten tijdens hun gesprek met mij ja gezegd tegen deelname aan de Nummer 1 Mastermind en de investering van 24.000 euro ex btw die daarvoor nodig is.

Als je met me in gesprek wilt over de mastermind, zet mijn team je eerst op de wachtlijst. Want ze doen een selectieprocedure. Ze gaan je vragen om wat informatie waardoor ze kunnen beoordelen of je inderdaad een potentiële nummer 1 bent. Pas als dat zo is, sturen ze je de link om een belafspraak met mij in te plannen.

Ben je geen match met de ondernemers in de mastermind – en 98% van mijn klanten is nu nog géén match met deze groep – dan laten ze je dat weten en dan ga ik op dit moment ook niet met je in gesprek.

Herken je een nummer 1 in jezelf en wil je met me in gesprek over de Nummer 1 Mastermind omdat je weet dat je copywriting en je marketing nog zo veel beter zouden kunnen, mail dan naar info@schrijvenvoorinternet.nl en dan nemen we contact met je op.

Aartjan van Erkel

 

Politiek incorrecte marketing-tips

Abonneer je op mijn beruchte tips voor ondernemers. Waarschuwing: ongeschikt voor millennials, freeloaders en mensen met lange tenen.

"Ik bescheur mij regelmatig om jouw mails"

"Geniale mail! Heb hardop zitten lachen"

© Aartjan van Erkel - De Verwoording BV - Dorpsstraat 2 - 3981EB - Bunnik - Voorwaarden - Cookies & privacy - Klantenservice 030-6048418 - E-mail

Je browser blokkeert popups

Check de instellingen, anders kun je geen cadeautjes aanvragen

LEES GRATIS DE EERSTE TWEE HOOFDSTUKKEN

Nummer 1 - sneak preview

Blader gerust even door het boek. 

 

Dan zie je al snel of je het wat vindt.

 

De sneak preview bevat de twee eerste hoofdstukken: