Politiek incorrecte marketing-tips

Abonneer je op mijn beruchte DAGELIJKSE tip voor ondernemers. Waarschuwing: ongeschikt voor millennials, freeloaders en mensen met lange tenen.

"Ik bescheur mij regelmatig om jouw mails"

"Geniale mail! Heb hardop zitten lachen"

ChatGPT gebruiken voor je copywriting, een copywriter inhuren of zelf doen?

Aartjan van Erkel

in Copywriting

Aartjan van Erkel

Copywriter · Bestseller-auteur

Politiek incorrecte sales en marketing

Lezers zeggen:

"Wat een geweldige e-mail. Ik kreeg er kippevel van. Hij sprak me meer aan dan de speeches van de minister-president en de koning. Mijn dank."

Karel van Zanten

"Ik bescheur mij regelmatig om jouw mails."

Sandra Hoekman

"Dank voor het dagelijkse geniet-momentje."

Marc Sijtstra

"Deze mail is echt GENIUS."

Digna Brand

"Ik heb geinspireerd door je tips mijn nieuwsbrief titels aangepast en echt meetbaar de openingspercentages verhoogd."

Jasmijn de Wit

"De tips zijn elke keer héél waardevol, en zooooo sappig & grappig verteld!"

Dries van Hooydonk

"Geniale mail!!! Heb hardop zitten lachen."

Ninke van der Leck

"Je bent de eerste verkoper van wie ik iedere mail open."

Jules Koekkoek

"Haha, dit is de leukste nieuwsbrief die ik ooit gekregen heb."

Hanneke de Wit

"Ik word blij van deze andere manier van marketing."

Peter Clausman

"Jouw mails zijn letterlijk de enige die ik helemaal lees."

Nadie Haarsma

"Liggen rollen van het lachen, hulde! 🙂"

Jacques Mentrop

"Bedankt voor alle tips. Die hebben veel inschrijvingen opgeleverd voor de schilderworkshops."

Bart van der Bom

"Ga alsjeblieft door met je dagelijkse mailtjes, they make my day!"

Freke Schoemaker

"Je bent een held hahahahaha briljant dit weer. Dank!"

Jasmijn

Een van de meestgestelde vragen over ChatGPT en AI is hoe ze gebruikt kunnen worden voor copywriting.

Want scholieren schrijven er al kunstmatige werkstukken en beschouwingen mee zonder dat leraren het opmerken. De socials staan vol met OMG’s en ‘Are you seeing this?!’ en tekstschrijvers en copywriters beginnen een beetje naar muskus te ruiken onder hun oksels.

De meeste professionele schrijvers in Nederland en België hebben daar ook reden toe. Want een groot deel van de teksten die in opdracht geschreven worden zijn basisteksten die binnenkort waarschijnlijk ook wel door een hele slimme robot bedacht kunnen worden.

Het is niet voor niks dat een van de meestgehoorde klachten onder ondernemers is dat ze geen echte goeie copywriters kunnen vinden. Dat komt door het lage niveau en de luiheid van een groot deel van die beroepsgroep. Als je iemand inhuurt is die met een beetje geluk nog net in staat om een heldere tekst te schrijven die de basisinformatie over je bedrijf communiceert. ‘Heldere teksten’ is ook een van de meestgebruikte unique selling points die tekstschrijvers noemen als ze zichzelf aanprijzen op hun website.

Maar zoek je iemand die klanten emotioneel kan maken met copy, die entertainment in copywriting kan stoppen, die klanten hun pinpas laat trekken, die ze charmeert tot op het bot met jouw unieke personality? Veel succes.

De overeenkomst tussen een ingehuurde copywriter, een AI-tool en een siliconen seckspop is dat het op het eerste oog misschien nog wel wat lijkt, maar niet in de buurt komt van the real thing.

Tenminste, als je copy wilt waar personality in zit. Zoek je basistekstjes zoals bijvoorbeeld op de websites van de meeste Nederlandse bedrijven staan? Laat ze dan gerust door een bot schrijven. Ik heb jaren geleden geleden gewerkt op webredacties van banken en verzekeraars waar een deel van de aanwezige ‘copywriters’ basisniveau teksten schreven over standaardproducten zoals bijvoorbeeld reisverzekeringen, en waar de opdrachtgever genoegen nam met de allervermoeidste cliché-zinnetjes, zoals ‘Kies eenvoudig welke reisverzekering bij u past’ en ‘U kunt straks zorgeloos genieten van uw reis’. In 2023 wordt dat niveau trouwens nog steeds geaccepteerd, want ik heb die twee zinnetjes zojuist gecopy-paste van de website van een van de grootste banken van het land.

Maar wil je teksten waarmee je een persoonlijke connectie maakt die klanten voelen in hun hartsjie? Gebruik dan niet de diensten van een ingehuurde tekstschrijver of een geprogrammeerde AI-bot. Want die kunnen nog zo helder schrijven of nog zo’n grote dataset op hun supercomputer hebben staan, maar ze hebben geen toegang tot jouw geheugen, je persoonlijkheid of je marketing-personage. Ze zijn bijvoorbeeld onmachtig om persoonlijke e-mails of stories te schrijven over gebeurtenissen die jij vroeger hebt meegemaakt, bijvoorbeeld hoe de jamkoekjes smaakten die je oma altijd bakte, of hoe het was om voor het eerst een zeelt te vangen in het modderige riviertje waar je als jochie vroeger ging vissen met je beste vriendje van de lagere school.

De standaardteksten en de brave marketing waar de meeste bedrijven genoegen mee nemen en waardoor klanten geeuwend afhaken, zullen waarschijnlijk straks geschreven worden door AI. Ik verwacht dat echt persoonlijke copywriting die je content verslavend maakt, die mensen emotioneert en die van klanten volgelingen maakt, nooit gefaked kan worden door computers of derden en ik adviseer je dus om zelf te leren hoe je die schrijft.

Vind je het handig om daarvoor een een hele lading tips te krijgen en wil je weleens wat goede voorbeelden zien van personality in marketing, lees dan mijn boek Nummer 1. Je bestelt het via https://www.nummer1.online en je krijgt er gratis het audioboek bij cadeau dat ik voor je heb ingesproken.

Enjoy,

Aartjan van Erkel

Politiek incorrecte marketing-tips

Abonneer je op mijn beruchte DAGELIJKSE tip voor ondernemers. Waarschuwing: ongeschikt voor millennials, freeloaders en mensen met lange tenen.

"Ik bescheur mij regelmatig om jouw mails"

"Geniale mail! Heb hardop zitten lachen"

© Aartjan van Erkel - De Verwoording BV - Dorpsstraat 2 - 3981EB - Bunnik - Voorwaarden - Cookies & privacy - Klantenservice 030-6048418 - E-mail

Je browser blokkeert popups

Check de instellingen, anders kun je geen cadeautjes aanvragen

LEES GRATIS DE EERSTE TWEE HOOFDSTUKKEN

Nummer 1 - sneak preview

Blader gerust even door het boek. 

 

Dan zie je al snel of je het wat vindt.

 

De sneak preview bevat de twee eerste hoofdstukken: