Politiek incorrecte marketing-tips

Abonneer je op mijn beruchte DAGELIJKSE tip voor ondernemers. Waarschuwing: ongeschikt voor millennials, freeloaders en mensen met lange tenen.

"Ik bescheur mij regelmatig om jouw mails"

"Geniale mail! Heb hardop zitten lachen"

Zo bak je een veel betere pizza

Aartjan van Erkel

Aartjan van Erkel

Copywriter · Bestseller-auteur

Politiek incorrecte sales en marketing

Lezers zeggen:

"Ik bescheur mij regelmatig om jouw mails."

Sandra Hoekman

"Dank voor het dagelijkse geniet-momentje."

Marc Sijtstra

"Deze mail is echt GENIUS."

Digna Brand

"Ik heb geinspireerd door je tips mijn nieuwsbrief titels aangepast en echt meetbaar de openingspercentages verhoogd."

Jasmijn de Wit

"De tips zijn elke keer héél waardevol, en zooooo sappig & grappig verteld!"

Dries van Hooydonk

"Geniale mail!!! Heb hardop zitten lachen."

Ninke van der Leck

"Je bent de eerste verkoper van wie ik iedere mail open."

Jules Koekkoek

"Haha, dit is de leukste nieuwsbrief die ik ooit gekregen heb."

Hanneke de Wit

"Ik word blij van deze andere manier van marketing."

Peter Clausman

"Jouw mails zijn letterlijk de enige die ik helemaal lees."

Nadie Haarsma

"Liggen rollen van het lachen, hulde! :-)"

Jacques Mentrop

"Bedankt voor alle tips. Die hebben veel inschrijvingen opgeleverd voor de schilderworkshops."

Bart van der Bom

"Ga alsjeblieft door met je dagelijkse mailtjes, they make my day!"

Freke Schoemaker

"Je bent een held hahahahaha briljant dit weer. Dank!"

Jasmijn

Ik zal je een tip geven hoe je een goeie pizza-tent ontdekt.

Kijk in de keuken en let op de armen van de pizzabakker.

Gebruikt hij zijn spierballen om de bol deeg plat te maken? Of nog erger: gebruikt hij een deegroller?

Of nog veeeeel erger: gooit hij het deeg in de lucht als een jongleur?

Wegwezen. Die gast snapt er niks van. Ga ergens anders pizza eten.

Maar gebruikt hij zijn vingers om het deeg zachtjes te masseren?

Vraag dan maar om een tafel.

Jaren geleden volgde ik een pizza-cursus van 2 avonden in Rome. Het is nog steeds een van de leukste cursussen die ik ooit gevolgd heb.

Hij duurde 2 avonden omdat je voor een lekkere pizza het deeg minstens 24 uur in de koelkast moet laten staan. En daarna nog een paar uur buiten de koelkast.

Bijna geen enkele pizzatent doet dat. Meestal maken ze het deeg max een paar uur van tevoren.

Maar die tijd in de koelkast maakt je pizza lichter verteerbaar.

Als je een matige pizza eet, kun je daar goed vol van zitten. Als je een goeie pizza eet, kun je er wel 2 op.

Dat komt doordat bij een rijstijd van 24 uur van alles gebeurt in die bak met deeg. Honderden biochemische processen spelen zich daar af. Processen die allemaal in jouw maag terechtkomen als het deeg te kort gerezen heeft.

Op de eerste avond van de pizzacursus in Rome maakten we het deeg en zetten we het in de koelkast.

Op de tweede avond ging de maestro pizzaiolo – onze docent – even voordoen hoe je jongleert met pizzadeeg.

Hij pakte een van onze deegbollen uit de koelkast om het mee voor te doen, en toevallig was dat die van mij.

Het deeg vloog in de lucht, hij maakte er een showtje van.

Toen vroeg hij aan ons: weet je wat we nu gaan doen met dit deeg?

Met een grote boog pleurde hij mijn deeg zo in de vuilnisbak.

Niet meer te gebruiken, legde hij uit. Want door te goochelen met je deeg zoals zoveel pizzabakkers doen, haal je alle luchtbelletjes uit het deeg en daardoor wordt het een slappe lap.

Die luchtbelletjes waren nodig om het deeg lekker krokant te maken tijdens het bakken.

Ik gebruik nu altijd de techniek die we de tweede avond hebben geleerd om de deegbol te vormen tot een platte pizza.

Ga ik nu niet helemaal uitleggen, maar een van de dingen die je moet doen is het deeg zachtjes masseren alsof je het lichaam van een vrouw aanraakt.

Sindsdien maak ik thuis betere pizza’s dan je bij de meeste pizzeria’s kunt krijgen, zelfs beter dan bij veel tenten in Italië.

Door 1 simpele tip – mishandel je deeg niet – doe je het beter dan de meeste professionals.

Neem maar van mij aan dat bijna alle pizzabakkers het deeg met een deegroller verpletteren. Ik let daar altijd op als we ergens pizza gaan eten.

En de meeste pizzarecepten die in kookboeken staan zijn bullshidt. Behalve als je van slappe lappen houdt.

Bij veel vaardigheden is dat zo. Bijna iedereen pakt het verkeerd aan.

Door je iets meer te verdiepen in het ambacht dan de meeste doen, kunnen je resultaten al veel beter worden dan bij de meerderheid. Zelfs als je een ‘amateur’ bent.

Geldt ook voor productlanceringen.

Wat doen de meeste ondernemers om je heen dat matige resultaten heeft? Doe ze dan niet na, maar doe precies het tegenovergestelde.

Dinsdag ga ik het daarover hebben met VIP Members van Het Lab. Tijdens de online VIP feedback-sessie kunnen ze hun nieuwe productidee en hun aanpak voor het lanceren daarvan aan me voorleggen. Ik geef ze dan tips en ideeën om hun product onweerstaanbaar te maken en de lancering onvergetelijk. Wil je erbij zijn, dan is maandag is de deadline om VIP Member te worden als je dat nog niet bent: https://www.schrijvenvoorinternet.nl/het-lab-membership/

Goed weekend!

Aartjan van Erkel

PS

Binnenkort leg ik aan alle Members van Het Lab uit hoe je nou precies zo’n krokante pizza bakt. Want daar ga ik een bonus-masterclass over opnemen en ze krijgen het exacte recept uit Italië er ook bij. Inclusief een manier om een pizza tóch binnen 1 middag te maken – want er is een quick and dirty trucje om ook met een kortere rijstijd een krokante bodem te krijgen.

Politiek incorrecte marketing-tips

Abonneer je op mijn beruchte DAGELIJKSE tip voor ondernemers. Waarschuwing: ongeschikt voor millennials, freeloaders en mensen met lange tenen.

"Ik bescheur mij regelmatig om jouw mails"

"Geniale mail! Heb hardop zitten lachen"

Politiek incorrecte marketing-tips

Meer dan 25.000 abonnees

© Aartjan van Erkel - Wilhelminalaan 32 D - 3701 BL Zeist - Voorwaarden - Cookies & privacy - Klantenservice 030-6048418 - E-mail

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly