Marktplaats-tips om meer te verkopen

Ik verkoop 80% van de spullen die ik op Marktplaats zet. Terwijl daar dagelijks 170.000 nieuwe advertenties geplaatst worden. Lees mijn 5 Marktplaats-tips om de concurrentie te verslaan.

Marktplaats tips

Tip 1 – Zet zoekwoorden in de titel

Wie denkt dat de eigen zoekmachine van Marktplaats de advertentieteksten doorzoekt, heeft het mis. Hij doorzoekt alleen de advertentietitels. Zet dus in de titel van je advertentie woorden waar mensen waarschijnlijk op zoeken. Tips daarbij:

 • Zet verschillende synoniemen in de titel. Verkoop je een kinderwagen, zet dan bijvoorbeeld ook wandelwagen en babyjogger in de titel.
 • Vul de maximale lengte van de titel met tekst.

Wil je weten wat de meestgebruikte zoekwoorden op Marktplaats zijn?
Dit is de top 10 van zoekwoorden in 2013 op de website:

 1. Gratis
 2. Automaat
 3. iPhone
 4. Riviera Maison
 5. Bmw
 6. iPad
 7. Cabrio
 8. Kast
 9. Bengh
 10. Hoekbank

En dit is de top 4 van zoekwoorden in 2013 in de mobiele app van Marktplaats:

 1. Gratis
 2. iPhone
 3. iPad
 4. Riviera Maison

Bron: Jaaroverzicht Marktplaats.

Als je artikel iets te maken heeft met een of meer van deze populaire zoekwoorden, zet dat woord dan in de titel van je advertentie. Daardoor vergroot je de kans dat jouw advertentie wordt getoond als mensen op dat woord zoeken in Marktplaats.

Tip 2 – Gebruik nog meer zoekwoorden in de advertentie zelf

Ook Google weet de advertenties van Marktplaats te vinden. En doorzoekt daarbij wel de volledige tekst van de advertenties. Optimaliseer je advertentie dus zeker ook voor Google-gebruikers.

Zet zo veel mogelijk woorden in de advertentie waarop mensen zouden kunnen zoeken:

 • Synoniemen (kinderwagen, babywagen, jogger, rider)
 • Verkeerde spellingen (kinder wagen, bugaboe, buggaboo)
 • Verwante woorden middenin je doelgroep (buggy, fietsstoeltje, autostoeltje, maxicosi)
 • Andere merken van hetzelfde product (verkoop je een Bugaboo-kinderwagen, zet dan ook de woorden Quinny, Koelstra, Teutonia en Graco in je advertentie)

Zet deze Google-woorden bijvoorbeeld gewoon als een lijstje onderaan de advertentie. Niemand heeft er dan last van, en het levert wel extra bezoekers aan je advertentie op.

Tip om veelgebruikte zoekwoorden in Google te vinden: typ de naam van je artikel in bij Google Trends.

Marktplaats-tips: synoniemen in titel advertentie
Slimme advertentie met 3 spellingen van bakelite

Tip 3 – Zet relevante details in de titel

In de titel is op Marktplaats geen plaats voor veel details. Vermeld dus alleen de allerbelangrijkste. Dat zijn daardoor automatisch ook weer potentiële zoekwoorden. Tips:

 • Merk
 • Kleur
 • Afmetingen (lengte x breedte x hoogte)
 • Prijs (als die erg laag is)
 • Materiaal
 • Datum (bij datumgebonden artikel)
 • Plaats (bij plaatsgebonden artikel)

Marktplaats-tips: zet relevante details in de titel van de advertentie
Bijna alle woorden in deze titel zijn potentiële zoekwoorden

Tip 4 – Zet je mobiele telefoonnummer erbij

De een houdt van e-mailen, maar de ander belt veel liever. Bellen is ook vaak de snelste manier om een artikel te pakken te krijgen als het erg gewild is. Speel daarop in en vermeld altijd je mobiele nummer in de advertentie.

Tip 5 – Toon altijd 3 goede foto’s

Een advertentie zonder foto is kansloos! Marktplaats heeft niet voor niets de zoekfunctie Alleen met foto. Geloof maar dat die veel gebruikt wordt. Tips voor goede foto’s op Marktplaats:

 • Plaats altijd zo veel mogelijk foto’s, het maximum is 8. Plaats foto’s vanuit allerlei kijkrichtingen: niet alleen het vooraanzicht, maar ook van achter, van de zijkanten, van boven en zo mogelijk van onder.
 • Maak een flink aantal foto’s en kies de 8 beste.
 • Toon een totaalfoto en foto’s van relevante, mooie of dure details. Detailfoto’s zijn altijd close-ups. Totaalfoto ook niet van veraf maken: toon het artikel beeldvullend.
 • Maak het artikel schoon voor de foto.
 • Geen gekantelde foto’s. Gebruik de functie Roteren van elk willekeurig fotobewerkingsprogramma.
 • Geen zooi op de foto die niks met het artikel te maken heeft: toon alleen het te verkopen artikel.
 • Goede belichting: niet te donker of te licht.
 • Scherp.
 • Kies een prettige achtergrond. Een kleurige muur, een zonnige tuin, een sappig grasveld.

Marktplaats-tips: toon altijd 3 goede foto's
Zo dus niet: onderbroeken aan de waslijn op de achtergrond…

Veel succes met verkopen!

Heb jij nog meer Marktplaats-tips?

Zet ze alsjeblieft in de reacties!

Wil je elke week een tip om je website onweerstaanbaar te maken? Vul dan je e-mailadres in:


Gerelateerde artikelen:


Reacties

 1. iwanhoe zegt

  Hier nog 3 tips van een succesvolle marktplaatsverkoper: 1) gebruik het woord ‘spotgoedkope’ in je titel 2) leg uit waarom je een product wil verkopen (bijvoorbeeld omdat je dochter zelf een grotere fiets heeft gekocht of omdat je er geen ruimte meer voor hebt. 3)spoor mensen aan om alleen even te komen kijken.

 2. zegt

  Hi Aartja,

  Dit is inderdaad een blogpost die veel traffic kan opleveren 😉 (met dank aan Linkedin…).

  Nog een tip. Denk goed na over de prijs van je product. Als je te duur bent, verkoop je het nimmer. Bekijk daarvoor eerst soortgelijke producten op Marktplaats.

 3. Blop zegt

  @Aartjan
  Het noemen van andere merken vind ik een spam-tactiek en dus ‘evil’ (zoals Google het noemt). Je schrijft: “niemand heeft er last van” maar dat is niet zo: het zorgt voor een diffuser, minder transparant, minder ‘eerlijk’ internet. Niet doen hoor, mensen! Gewoon eerlijk zijn. Goed voor je karma ook :-)

 4. zegt

  @Blop:
  Dat ben ik (uiteraard :-) niet helemaal met je eens. Je kunt het ook zien als een slimme service aan een teleurgestelde Googelaar.

  Ik zie het zo: wie zoekt op een bepaald merk kan er achter komen dat er van dat merk geen aanbod is op dat moment. Dan is het wel zo handig als je bij de zoekresultaten toch het gewenste artikel vindt, maar dan van een ander merk.

  Weer even het kinderwagen-voorbeeld: als iemand zoekt op Bugaboo dan zoekt ze een kinderwagen van goede kwaliteit. Heb jij als alternatief een tweedehands Quinny in de verkoop, dan zou ze best wel eens geinteresseerd kunnen zijn.

 5. Vincent zegt

  Controleer of het product al aangeboden wordt en kijk hoe de concurrent het doet. Neem uit alle advertenties de beste punten over.

 6. zegt

  Overigens ben ik het wel met Blop eens. Als ik zelf iets zoek van een specifiek merk, vind ik het extreem irritant als mensen die tip van jou in acht hebben genomen. Ik zoek namelijk wat ik zoek en niet wat een ander wil dat ik zoek.

 7. Michiel zegt

  Vertel iets over jouw relatie met het artikel, mag gerust oppervlakkig, bijv.:
  “deze schoenen heb ik in 2008 gekocht bij Ziengs in Assen.”
  Zo gaat je product meer leven, krijgt je beschrijving een persoonlijk tintje en geeft daarmee gelijk een bepaald gevoel van betrouwbaarheid.

 8. Jean Jurck zegt

  Of een paar onderbroeken in de verte van belang zijn bij het verkopen van een oven… Hou toch op. Je zou ook geen overige merken bij de advertentie moeten plaatsen, dat werkt misleidend.

  Zet je te verkopen product op Marktplaats, wees duidelijk met de omschrijving, en maten. Kleuren zie je op de foto’s wel. En idd meerdere foto’s maken en daar de beste drie uit kiezen.

 9. Mar zegt

  Verkoop je iets véél te leuk om gemist te worden? Schrijf dan ook *GRATIS VERZENDING* in de titel (en doe het tuurlijk ook zo).

 10. Hans zegt

  Nog een tip: ga zelf meebieden onder een andere account. Hierdoor lijkt het product niet alleen gewilder, maar kun je ook door zelf te starten met bieden toch zelf een prijsindicatie aangeven zonder dat anderen dat weten.

 11. WoooW zegt

  “Jean Jurck : Kleuren zie je op de foto’s wel. ”
  Brrrrrrrrrrrrrrrr !
  Een kleur is een wezenlijk kenmerk van een produkt.
  Waar mensen vaak op zoeken !
  Dit moet je dus als tekst vermelden !!!

 12. Peter van Loevezijn zegt

  Kijk of je een accessoire hebt dat bij andere aanbieders vaak stuk is of er niet meer bij zit of bij jou ongebruikt is, bv een adapter of koptelefoon bij een telefoon. Zet dit ook in de titel.

 13. zegt

  Verkeerde spellingen in de titel (of het artikel) gebruiken ziet er natuurlijk wel heel erg amateuristisch uit. Ondanks dat het misschien enkele extra bezoekers trekt vraag ik me af of dit slim is voor de geloofwaardigheid/betrouwbaarheid

 14. zegt

  Waarom niet gelijk een eigen marktplaats handel beginnen?? Spullen kopen die niet geoptimaliseerd zijn op keywords en daarna ze geoptimaliseerd terugplaatsen. Zou toch wel wat geld in moeten zitten lijkt me???

 15. zegt

  Net al mijn marktplaats advertenties verwijderd. Nu opnieuw plaatsen met behulp van de tips.
  Weet iemand of er ook een tool is om adverenties automatisch te plaatsen?

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>