Wil je weten of je nieuwe product een succes kan worden? Check het met de radio-test. Dan weet je binnen een halve minuut of je 2 fatale fouten hebt gemaakt waardoor je product waarschijnlijk kansloos is.
Ik ben een Radio 1 junkie. Bij het koken gaat altijd de radio aan. Mijn favoriete momenten: de reclameblokjes.
Want in de radio-commercials wordt in ongeveer 15 seconden een product gepitcht. En je weet als luisteraar direct of ze dat goed of slecht doen. Misschien herken je het wel. De spot is nog niet begonnen, of je weet het al.
Soms begin je te kreunen van ellende. Soms ga je het accent imiteren. Soms ga je de bullshit luidkeels herhalen. Daarom kook ik altijd met de keukendeur dicht, anders hebben mijn vrouw en kinderen te veel last van me.
En soms pak je je telefoon en typ je de URL in.
Een radiospot roept dus vaak emotie op – sympathie, irritatie, vrolijkheid, kan van alles zijn. En soms kom je in actie.
Wil je weten welke emotie jouw product oproept? En welke actie? Doe dan de radio-test.
Schrijf een korte tekst over je product, voor een radiospot. Het hoeft niets creatiefs te zijn. Hou het simpel en schrijf een tekstje over je product dat je in 15 seconden kan oplezen. Even lang als een gemiddelde radio-commercial. Denk er niet te lang over na, schrijf zo snel mogelijk een eerste versie.
Vertel in die 15 seconden iets over je product dat klanten moet overtuigen. En noem de website waar ze heen moeten gaan.
Eerste versie klaar? Lees hem dan voor aan een paar mensen.
Je test daarmee heel snel 2 dingen:
- Snappen ze het?
- Heb ik de goede URL gekozen?
Dat zijn nameljk 2 fatale fouten die bij veel lanceringen van producten worden gemaakt:
- Mensen snappen er geen pepernoot van hoe jij het vertelt
- Ze verstaan je website-adres verkeerd, dus komen niet op je website
Zo herken je deze 2 fouten in een radio-commercial:
- Je hoort een stemmetje in je hoofd dat zegt: “bla bla bla bla” (voorbeeld: de huidige Cap Gemini radio-commercial, waarin Thom Hoffman zo veel mogelijk woorden voor de buzzword bingo in 15 seconden lijkt te moeten oplezen).
- Het website-adres of URL kun je op 3 manieren schrijven, of wordt zelfs gespeld in de radio-commercial.
Voorbeelden van promotionele tekstjes waar mensen geen pepernoot van snappen:
- “CapGemini is wereldwijd actief als aanbieder van consulting-, technology- en outsourcingdiensten waarmee het klanten in staat stelt succesvol te transformeren en betere prestaties te realiseren.” – Eerste zin uit CapGemini jaarverslag 2012.
- “Uw nieuwe makelaar voor de regio. Zoekt, vindt, taxeert en bemiddelt met het oog op uw belang “ – Radio-commercial van een makelaar uit Friesland
In deze tekstjes zitten zo veel vage, abstracte woorden dat niet duidelijk is wat je nu precies doet. En of je iets anders doet dan al je concurrenten.
Succesvolle producten laten zich makkelijk doorvertellen. Het is een simpel verhaaltje. Dat zo aanstekelijk is dat iedereen de essentie goed doorvertelt aan de anderen. Anders blijft er niets van over en de 10e persoon krijgt een totaal vervormd beeld.
De bedrijfsnamen en URL’s in deze radio-commercials kun je op 3 manieren schrijven:
- “Archie, de prettigste software voor relatiebeheer en CRM” – Schrijf je dat als Archie, Argee of RG ?
- “Op niveau uw talen spreken? Volg dan een intensieve taaltraining bij Radboud in’to languages. Ga naar into.nl“ – Schrijf je dat als in2.nl, into.nl of intwo.nl?
Als mensen je website aan elkaar doorvertellen, moeten ze de naam wel goed spellen. Kies dus een website-adres dat simpele woorden bevat die iedereen altijd goed spelt. Anders kost je dat gewoon bezoekers, klanten en dus geld.
UPDATE
Meer voorbeelden van namen die klanten op verschillende manieren kunnen schrijven (dit kost deze bedrijven geld):
- Tentoo
- Yarden
- Quba
- PossibillIT (alle 4 ingestuurd door Frank, dank je!)
Ken jij nog voorbeelden van onhandige, onuitspreekbare of hilarische namen voor bedrijven of producten? Zet ze alsjeblieft ook in de reacties!
Stel deze vragen aan je proefpersoon na het oplezen van je radio-tekst:
- Wil je me uitleggen wat mijn bedrijf doet?
- Schrijf het website-adres eens op?
Voer de test uit met 2 verschillende proefpersonen. Dan weet je of je marketing al duidelijk genoeg is. En of je bezoekers op je website gaat krijgen.
Succes met testen en laat me gerust weten hoe het is gegaan!
Beluister dit artikel:
Gerelateerde artikelen:
- De 3 benodigdheden voor nieuwe marketing
- Stop met pielen aan je ding
- Waarom je klanten verliest als je bescheiden bent
- Wanneer online teksten niet kort, kort, kort hoeven te zijn
- 2 tips om direct je omzet te vergroten met slimme copywriting
Hessel zegt
Leuk blog, Aartjan. Je pikt er precies die reclames uit die me ook zijn opgevallen. Om dezelfde reden.. En dit zijn dan grote jongens met dure reclame bureaus..
Dat kunnen wij beter 😉
Bart zegt
Wat een heerlijk stukje weer. En goed om even over na te denken. De URL van mijn hierboven gelinkte website mag in ieder geval duidelijk heten.
Frank zegt
Inderdaad Aartjan moet de boodschap helder zijn en geen vage blabla, en is een duidelijke URL ook essentieel. Mijn favoriete radiozender in de auto is BNR, en ook daar gaat het regelmatig mis met vage URL’s. Zo is er het payrollingbedrijf dat je als Tentoo blijkt te moeten schrijven. Maar als je het hoort zou ik eerder denken aan Tentwo en er zijn nog wel meer varianten mogelijk. Als je de naam Yarden nog nooit in print hebt zien staan, zou ik intuitief Jarden intikken en dus ook een not found krijgen (of een ander bedrijf wellicht dan het bedoelde).
Tekstschrijverig zegt
Toch wonderlijk dat reclamejongens daar niet over nadenken inderdaad. Maar mijn test is geslaagd, dus nu ga ik een reclamespotje maken. 😉
Gert-Jan zegt
Een elevator pitch van 1 minuut is al moeilijk, laat staan om in 15-20-25 secs je bericht over te brengen. Voor de radio reclame geinteresseerden onder ons wil ik toch graag de showcase/commercial van “lekker bellen met Lebara” delen. De slogan vind ik persoonlijk heel sterk, en de “jingle” blijft ook lekker hangen. De naam “Lebara” is zeker niet optimaal (vrij niets zeggend), maar al met al vind ik die een van de meer pakkende reclames waarbij altijd heel duidelijk wordt gemeld wat het voordeel is voor de klant. Zie http://www.youtube.com/watch?v=v4Ohlb66qNc voor een van hun reclame tunes. En nee, ik ben niet zelf van Lebara 🙂
Maud Ebbekink (consumentenpsycholoog) zegt
Leuk artikel Aartjan,
je geeft heldere, duidelijke tips.
Ik heb als toevoeging nog een –vrij logische- tip.
into.nl (uit jouw voorbeeld) doet er verstandig aan ook in2.nl, into.nl en intwo.nl vast te leggen. Laat deze doorverwijzen naar de ‘goede url’. Hierdoor loop je véél minder risico dat je website niet gevonden wordt door geïnteresseerden! Kleine moeite, groot effect.
Frank zegt
Vanmorgen op de radio: “Nieuwsuur van BNR wordt mede mogelijk gemaakt door Quba, the Strategy Executing Network” (of zoiets). Ze zeggen kjoeba dus ik vermoed de spelling Quba, maar dat blijkt een kledingwinkel te zijn. Niet te vinden dus die lui, en wat ze doen: geen idee. Woordspeling-namen voor serieuze bedrijven vind ik ook een afknapper. Zo is er de IT-firma PossibillIT. Ongetwijfeld uit te spreken als possibillity. Leuk woordgrapje hè van de oprichter. Nou ik vind hem niet leuk, hij klopt nog niet ook, want IT hoor je uit te spreken als ai tie, ik ben geneigd om een firma met zo’n flauwe naam niet serieus te nemen in hun werk (ik heb ze op een beursstand eens gezegd dat ik alleen al geen zaken met hen wil doen vanwege hun te vergezochte naam, keken ze me aan of ík gek was), en als werknemer moet je steeds uitleggen hoe je het moet spellen om de goede URL in te tikken. Wie verzint er nu zoiets…
Aartjan van Erkel zegt
@Hessel
Tnx 🙂 grappig!
@Bart
Tnx, yep 🙂
@Tekstschrijverig
Ik zeg doen 😉
@Gert-Jan
Leuke toevoeging, de commercial van Lebara. Dank!
@Maud Ebbekink
Goede aanvulling inderdaad om de domeinnamen van gelijk klinkende woorden ook te claimen en redirecten! Tnx.
@Frank
Heel erg leuke aanvulling (vrij hilarisch zelfs), maar liefst 4 onhandige bedrijfsnamen. Ik heb ze toegevoegd aan het artikel als update. Inderdaad denk ik daarbij ook altijd dat de directeur die persoonlijk doorgedrukt heeft…
Nils van der Knaap zegt
Ik hoorde laatst een ICT bedrijf (weet de naam niet eens meer) op de radio praten over hun resultaat gerichte aanpak. Alsof je ook niet resultaat gericht kunt zijn als bedrijf…En nog meer van die nietszeggende termen.
Aanvulling: Als je de naam van het bedrijf in de radiospot kunt vervangen voor praktisch ieder ander bedrijf, dan zit je ook niet goed (beste service, groot assortiment, etc.)
Aartjan van Erkel zegt
@Nils
Eens. En op de een of andere manier willen ICT-bedrijven nog wel eens erg vaag doen inderdaad.
Liesa zegt
Hey Aartjan, dit heb ik echt met plezier gelezen.
Een blog zonder ‘grote woorden’ maar gewoon vol gezond verstand. Zo hebben we het graag, ook in België! 🙂 Ik vraag me af wat jij dan vindt van de ‘Schrijfscan’ (http://schrf.be/tekstscan), ook een simpele test, maar dan puur over de schrijfstijl.
Aartjan van Erkel zegt
@Liesa
Dank voor je compliment 🙂
Leuk idee om zo’n test aan te bieden! Goed bedacht als eerste stap om klanten te verleiden.
Ik heb natuurlijk de tekst van dit artikel even in je test gegooid 🙂 Het deed het goed op de ego-test en minder op de kan-test.
Trouwens een tip: bied ook een volgende stap aan. Ik was gecharmeerd van de test en van de resultaten maar je probeerde me niet tot een volgende stap te verleiden. Wat wil je dat de bezoeker gaat doen?
Liesa zegt
@Aartjan: een terechte opmerking! Die knop stond er ooit, maar is blijkbaar verloren gegaan bij website-updates. We zetten hem meteen terug, bedankt om het op te merken. 🙂
Frank van den Hoven zegt
Leuk Aartjan! Nog eentje dan die ik zojuist op een Linkedinforum tegenkom, dan kap ik ermee want dit is een gebed zonder end (de categorie ´CEO´s die taal-grappig denken te zijn bij het bedenken van hun bedrijfsnaam´): Cqure (zitten in de IT security). Valt voor mij ook in de categorie ´mag ik een emmertje´, ´wil ik alleen al vanwege de naam geen zaken mee doen´ en ´niet goed te spellen als radioluisteraar´ (´ga nú naar seekjoer.nl´)
Aartjan van Erkel zegt
Alweer zo’n mooi voorbeeld Frank!
Keep ‘m coming 🙂
Tekstschrijverig zegt
@Frank
Gevonden! Quba is dus eigenlijk Qhuba (nog erger).
http://www.qhuba.com/
Tom zegt
Leuk artikel. Met veel plezier gelezen!
Aartjan zegt
@Frank
Dank, de naam kan dus nog ingewikkelder 😉
@Tom
Dank je Tom!
Frank van den Hoven zegt
Afgelopen week nog een tenenkrommer op BNR Radio in de categorie ‘zichzelf kennelijk creatief vindende CEO qua bedrijfsnaam’ (maar voor mij in de categorie ‘mag ik een emmertje’): ixorg.nl . Vinden jullie die niet énig? (blijkt trouwens een aanvullende tandartsverzekering te zijn. Spreekt voor zich toch?). Ze moesten hem wel spellen in de commercial, i-x-o-r-g, want niemand schrijft dit natuurlijk intuïtief goed.
Aartjan zegt
@Frank
Als je nagaat dat adverteren op Radio 1 op prime time 38 euro per seconde kost, is het een duur grapje als je je URL of bedrijfsnaam moet spellen. Elke keer weer.
Frank van den Hoven zegt
Inderdaad. Toch lijkt het helaas wel een epidemie, die kennelijk creatief bedoelde maar voor mij tenenkrommende namen. Nog ééntje dan, echt te erg, these days ook tig keer per dag te horen op BNR: “ga nu naar Cousteau.com, voor social media monitoring blabla”. Tenminste ik dacht dat je het zo moest schrijven, immers zo heette toch die beroemde onderwaternatuurfilmer waar ik vroeger altijd naar keek? Tot ze het aan het eind van het geleuter spelden: c-o-o-s-t-o. Mag ik even een teiltje?
Edit: even op hun site naar motivatie gezocht voor de naam. Aap uit mouw: “Het is geen toeval dat de naam Coosto lijkt op die van de legendarische Franse diepzeeonderzoeker Jacques Cousteau. Net als Jacques Cousteau duikt Coosto dieper om meer te ontdekken. Alleen is het element de Coosto niet de diepzee, maar het sociale web.” Tja…
Erik Visser zegt
Jouw opmerkingen zijn stuk voor stuk TOPPIE.
Hartelijk dank!
Jammer dat mijn stapel huiswerk, waar ik niet aan toe kom er mee groeit…
Overigens zijn ook de opmerkingen in je Blog erg interessant!
Hartelijk dank en nieuwsgierig met welke tips je nog meer om de hoek komt.
Erik Visser
Aartjan van Erkel zegt
Hi Erik, thnx voor je leuke reactie. Succes met je huiswerk, dat gaat je alleen maar verder helpen!
Francis zegt
Heel herkenbaar, Aartjan! Ik moet gelijk denken aan die reclamespot van een of andere (!) audicien. “Er bestaan vele mythes over hoorzorg. Kijk voor het echte verhaal op onze website: http://www./mythes.nl” Dus voor het echte verhaal moet je eerst surfen naar naar de mythes. Ik zou verwachten dat het bedrijf op hun website een pagina ‘het echte verhaal’ heet. Of zou het een strategische keuze zijn voor Google?
(En terwijl ik dit typ, hoor ik de commercial voorbij komen en hoor ik dat het over Specsavers gaat.) 🙂
Vienna zegt
Een eye-opener dit. En ook best wel van geschrokken eerlijk gezegd.
Want wat moet ik nu? Als je een naam hebt die lekker “bekt” én als domeinnaam nog te registreren was maar op de radio gespeld zou moeten worden? Veranderen?