Checklist zoekmachine-optimalisatie voor je CMS

Krijg je een nieuw CMS (content management systeem)? Check dan goed of je daarmee je website kunt optimaliseren voor zoekmachines. In dit artikel geef ik je een checklist met 10 punten om je CMS-leverancier scherp te houden.

Je CMS is zoekmachine-vriendelijk als je 10 soorten content handmatig kunt wijzigen:

1. Title tag

In je CMS moet je iedere pagina kunnen voorzien van een unieke title tag. Want dat is de tekst waarin je zoekwoorden wilt verwerken waarop de pagina gevonden moet worden. De title tag is namelijk het allerbelangrijkste tekstje op je pagina voor zoekmachines.

Soms wordt de title tag door een CMS automatisch gevuld met tekst. Prima, maar je moet dit wel altijd handmatig kunnen aanpassen.

2. URL’s

Zoekmachine-vriendelijke URL’s bestaan uit woorden, niet uit code.

Je URL’s moeten er dus bijvoorbeeld zó uitzien: www.zonvakanties.nl/europa/frankrijk/dordogne.htm

en niet zo: www.zonvakanties.nl/Page.aspx?fh_DETAILfh_secondid=nvn_auto_65522fI

Dat betekent dat je zowel de namen van de mappen waar een pagina in zit zelf moet kunnen schrijven in het CMS, en ook de bestandsnamen van de pagina’s (bijvoorbeeld dordogne.htm).

3. Headers H1 en H2 voor kop en tussenkoppen

Tekstpagina’s hebben altijd één kop en meerdere tussenkoppen. Je CMS moet voor de kop een H1 gebruiken (dat betekent header 1) en voor de tussenkoppen H2. Dit zijn de standaard opmaakstijlen van HTML.

Tip
Je CMS-bouwer roept misschien dat de standaard H1 en H2 lelijk en veel te groot zijn. Vertel hem dan dat hij ze in het stylesheet iedere gewenste lettergrootte kan geven. Dan druipt-ie weer af :-)

4. Hyperlinks

Linkjes of hyperlinks moeten door jou te wijzigen zijn in het CMS. Ook de title van de linkjes moet je kunnen invullen. Dat is het ‘geeltje’ dat verschijnt als je de muisaanwijzer op het linkje laat staan.

5. Meta descriptions

Vraag je CMS-leverancier om een handmatig aanpasbare meta description op elke pagina. Want je verleidt daar de Google-gebruikers. De meta description verschijnt namelijk in de Google-zoekresultaten onder het linkje naar je pagina. (Tenminste, als het zoekwoord in de meta description voorkomt.) In de meta description vertel je waarom de bezoeker zou moeten doorklikken naar jouw pagina.

6. Alt-tekst bij afbeeldingen

De Alt-tekst of alternatieve tekst van een afbeelding op je pagina vertelt aan Google wat er op de afbeelding te zien is. Google ziet immers alleen tekst, geen beeldmateriaal.

Heb je bijvoorbeeld een foto van een Audi A6 op je pagina, dan wil je daaraan als alt-tekst kunnen toevoegen: Audi A6.

Tip
Omdat zoekmachines goed kijken naar alt-teksten, is het slim om er een populair relevant zoekwoord in te verwerken. Verwerk dat woord ook in de bestandsnaam van de afbeelding: Audi-A6-occasion.jpg

7. Formulierteksten

Gebruik je een online formulier, zoals een contactformulier, aanvraagformulier of bestelformulier? Vertel je CMS-bouwer dat je de formulierteksten zelf wilt kunnen wijzigen via je CMS.

Formulierteksten zijn:

 • Intro-teksten
 • Kopjes en subkopjes
 • Veldnamen
 • Teksten bij radio buttons en check boxes (aankruisvakjes)
 • Helpteksten
 • Foutmeldingen
 • Bevestigings e-mails

8. Navigatie

Als je ooit iets wilt veranderen aan je navigatie-teksten (en dat gaat gebeuren), dan wil je dat gewoon via je CMS kunnen doen.

Denk aan tekst in:

 • Tabs
 • Menubalken
 • Uitklapmenu’s
 • Knoppen

Tekst in zulke navigatie-elementen moet nooit verwerkt zijn in een afbeelding, want dan kun je het niet wijzigen via CMS. Het CMS moet de tekst die jij typt als het ware weergeven bovenop de afbeelding.

9. Sorry-pagina

Soms wil een bezoeker van je site een niet-bestaande pagina bekijken. Bijvoorbeeld als je een typfout hebt gemaakt in een linkje. Er verschijnt dan een sorry-pagina. Vaak met een onbegrijpelijke Engelstalig tekst met daarin de code ‘404‘. Dit is een doodlopend weggetje voor je bezoeker én voor zoekmachines.

Schrijf zelf een behulpzame tekst voor die sorry-pagina, bijvoorbeeld met een linkje naar je homepage en naar het contactformulier (zodat ze je een seintje kunnen geven dat er iets mis is). Vraag om een sorry-pagina die via je CMS te wijzigen is.

10. Permanente 301 redirects

Als je een pagina van je website verwijdert (of de URL verandert), ontstaat een dode link. Websites die linken naar die pagina kunnen hem niet meer vinden, en Google is de pagina ook kwijt. Dat voorkom je door een permanente verwijzing of 301 redirect te maken naar een andere pagina op je site, bijvoorbeeld de homepage. Vraag je CMS-bouwer om de functionaliteit om via je CMS zo’n permanente redirect te kunnen maken.

Maar mijn CMS-leverancier weet dit toch allemaal wel?
Nee, niet altijd. Kent hij ook de technische begrippen in deze checklist niet? Ga je dan maar echt zorgen maken (dit is echt basiskennis).

Abonneer je gratis via RSS op mijn artikelen.

Wil je elke week een gratis tip? Vul dan je e-mailadres in:

Gerelateerde artikelen:
19 reacties ↓

#1 Hans op 6-07-2009 om 11.28 uur

Nuttige checklist!

Even een snelle toets van het CMS waar ik meestal mee werk (Smartsite): na het nodige maatwerk kan ik inmiddels bijna al deze punten zelf wijzigen, behalve:

- titles bij links (maar kan ik wel handmatig doen in html-modus)
- vriendelijke url’s in mappenstructuur (wel mogelijk is b.v. http://www.zonvakanties.nl/europa-frankrijk-dordogne)

#2 Aartjan van Erkel op 6-07-2009 om 21.21 uur

Dank Hans!
Titles bij links toevoegen in HTML is prima als je niet bang bent voor HTML zoals jij. Maar eigenlijk zou een CMS dit eenvoudiger moeten maken, gewoon via de editor. Hyperlinks zijn de draden van het web, en het is heel belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie om linkteksten en titels zelf te kunnen schrijven.

#3 Freakenstein op 7-07-2009 om 21.19 uur

Prima artikel.
Hoppa een Kudo!
Nu nog hopen dat bouwers een beetje opblijven letten ;-)

#4 Aartjan op 10-07-2009 om 09.38 uur

Tx Freakenstein!
Is inderdaad goed om bouwers af en toe wat kritische vragen te stellen ;-)

#5 Stan Lenssen op 17-07-2009 om 15.23 uur

Met het CMS van WordPress lijkt het in ieder geval goed te zitten. De checklist is daar vrijwel één op één op van toepassing.

#6 Aartjan van Erkel op 17-07-2009 om 22.01 uur

@Stan
WordPress is prima, al moet je voor het handmatig editen van title tag en meta description wel een plugin installeren.

#7 Stan Lenssen op 18-07-2009 om 10.25 uur

@Aartjan
Mee eens, tenzij je het Thesis thema gebruikt. Dat is erg goed geoptimaliseerd voor zoekmachines en biedt deze mogelijkheden integraal. Maar anders, inderdaad, de SEO-plugin installeren.

#8 Aartjan op 18-07-2009 om 13.50 uur

@Stan
Goede tip over Thesis! Ik gebruik zelf de voorloper: Copyblogger. Daarin zit geen mogelijkheid voor het schrijven van een meta description.

Voor mijn bedrijfssite De verwoording gebruik ik ook WordPress als CMS, met het veelgebruikte theme Remix, maar ook daarin heb ik een plugin moeten installeren voor handmatig wijzigen van title tag en meta description.

#9 Stan Lenssen op 18-07-2009 om 14.17 uur

@Aartjan
OK, da’s sterk.
Ik gebruik voor mijn bedrijfssite http://www.ebusinessconsult.nl ook het WP Remix thema. En inderdaad, daar heb ik de All in One SEO-plugin moeten installeren.

Ben overigens niet zo tevreden over Remix als over Thesis. Thesis gaat veel beter om met de standaarden (heel prettig wanneer WordPress met een update komt), heeft een hoger kwaliteitsniveau en is als blogging-thema veel geschikter.
Daar staat tegenover dat WP Remix het weer beter doet als thema voor meer algemene websites. Dus inderdaad prima voor een bedrijfssite.

#10 Aartjan op 18-07-2009 om 14.29 uur

@Stan
Ben ook niet zo blij met Remix, we hebben aardig wat moeten hacken om het naar mijn zin te maken.

Ik zie inderdaad wat overeenkomsten tussen De verwoording en eBusinessConsult :-)

#11 Vincent op 24-07-2009 om 14.00 uur

Leuk artikel, en juist ook. Puntje van kritiek (als webbouwer) op punt 3: een webbouwer die dat roept zou ik geen uberhaupt van CMS van afnemen.

#12 Aartjan op 24-07-2009 om 14.40 uur

@Vincent
Je hebt gelijk! :-)

#13 zoekmachine optimalisatie op 16-09-2009 om 12.24 uur

Bedankt voor het delen over “Checklist zoekmachine-optimalisatie voor je CMS”, zal ons helpen een hoop.

Sante!

#14 Aartjan van Erkel op 16-09-2009 om 12.35 uur

@zoekmachine optimalisatie
Wat ook zal helpen is wat minder taalfouten maken op je website…

#15 | Sambaleo op 28-03-2010 om 16.27 uur

[...] Abonneer je gratis op mijn artikelen per e-mail Vorige artikel [...]

#16 stefan op 22-01-2011 om 17.32 uur

leuk zo al die basis regels maar vergeet niet wat er allemaal nog meer bij komt kijken

#17 10 Tips voor het kiezen van een CMS | Paladijn op 12-07-2012 om 15.45 uur

[...] zomaar jouw teksten zou gebruiken. Deze tekst is afkomstig van een artikel dat geschreven is door Aartjan van Erkel  [...]

#18 Sky Audio op 21-09-2012 om 12.51 uur

wat zijn jullie ervaringen met Concrete5?

#19 Charlotte Jansen op 26-03-2014 om 15.08 uur

Ja, iemand ervaring met Concrete?

Reageer:

Mijn boek

Praktische tips om je website onweerstaanbaar te maken.

99 lezers gaven 5 sterren op Managementboek.nl en Bol.com.

Artikel in AD Weekend: Verleiden op internet - 10 tips.

Bestellen >

Leer klanten verleiden