Schrijf je voor zoekers of voor bezoekers?

Schrijven voor zoekmachines is een moetje voor webredacties. Maar zijn de woorden waar mensen mee zoeken eigenlijk ook woorden die ze graag lezen? En waardoor ze gaan klikken?

Eerst een stapje terug. Zoekmachines zorgen voor gratis inkomend verkeer. Hoeveel verkeer, dat hangt ten dele af van de woorden op je site. Als webredactie kun je daar gebruik van maken.

Eenmaal aangekomen op je site moeten bezoekers iets gaan doen. Er moet conversie plaatsvinden. Ze moeten een bestelling plaatsen, een subsidieaanvraag doen, een afspraak maken of zich abonneren op je nieuwsbrief.

Bureaus voor zoekmachine-optimalisatie zoals Tribal en Search Factory geven tekstschrijvers het advies om veelgebruikte zoekwoorden in webteksten te verwerken. Liefst in belangrijke elementen als URL’s, paginatitels, koppen en hyperlinks. Zo zorgen we voor verkeer. Maar zorgen we ook voor conversie?

De Ierse contentgoeroe Gerry McGovern betwijfelt het. In zijn boek Killer Web Content introduceert hij het begrip carewords als verfijnde variant van de keywords uit de SEO-wereld. Pas als je de carewords van je klanten weet te achterhalen, weet je ‘what makes them click’.

Gerry McGovern-Killer-Web-Content

Carewords komen uit de onderbuik. Met dat lichaamsdeel neem je beslissingen op internet. Want internet is het ultieme self service-kanaal: snel en makkelijk, en dus goedkoop. Snel handelen betekent snel beslissen. En snel beslissen doe je niet met je hersens, maar met je onderbuik.

Vraag bezoekers dus niet wat ze willen op je site. Zulke directe vragen leveren vooral rationele antwoorden op. Observeer hen liever, en gebruik als marketeer en webredacteur ook je onderbuik.

McGovern heeft een vrij eenvoudige 3 staps-methode ontwikkeld om carewords bloot te leggen. In zijn uitstekende boek legt hij de stappen in een paar bladzijden uit. Ik beperk me hier tot het noemen van de stappen:

1. Maak een lijstje met potentiële carewords
2. Laat mensen uit je doelgroep hun favoriete carewords kiezen uit je lijst
3. Analyseer de resultaten

Hoe kunnen we hier als webredacteuren lering uit trekken? Voor mij was het confronterende inzicht vooral: ik moet mijn hoofd vaker uit die monitor trekken. Voor veel marketeers geldt dat ook, vind ik.

We moeten meer praten met echte mensen. Interviews organiseren. Groepsgesprekken. Vragen wat mensen doen op internet. Ze laten opschrijven wat ze vinden van ons bedrijf.

En als we weer op internet zitten: forums en blogs lezen waar onze productsoort besproken wordt. Alleen dan kunnen we echt snappen wat onze doelgroepen beweegt.

En welke woorden ze gebruiken.

Zo voerde ik samen met de webredacteuren van een grote bank dit jaar interviews met hypotheek- en spaarklanten. Het was de eerste keer dat redacteuren klanten persoonlijk spraken (!). Natuurlijk was het resultaat ontnuchterend. Zo bleken spaarrekeningen voor heel andere spaardoelen gebruikt te worden dan redacteuren en marketeers van tevoren hadden bedacht.

Een specialist in SEO en webanalytics die de eerste versie van deze bijdrage las, vroeg: Leuke methode, maar wat betekent het voor mij? Zijn carewords vervangende keywords? Moet ik behalve keywords-pagina’s ook carewords-pagina’s maken? Of kan het samen?

Het antwoord is: carewords zijn uit SEO-perspectief hetzelfde als keywords. Het zijn gewoon woorden waar je pagina’s mee kunt optimaliseren. Alleen is de kans op conversie veel groter als je gaat optimaliseren met carewords.

Web analytics en keywords-analyses door SEO-bureaus blijven dan ook noodzakelijk. Want ze dragen bij aan de voorselectie van potentiële carewords: stap 1 uit de methode van McGovern.

Ik denk dat de ideeën van McGovern een goudmijn zijn voor webredacteuren en marketeers. Lees zijn boek, of abonneer je op zijn nieuwsbrief!

Het kan je helpen om het buikgevoel én de woorden te vinden om succesvollere content te schrijven. Content die zoekers verandert in bezoekers, en bezoekers verandert in klanten.

Heb je de carewords-methode van McGovern al toegepast op een Nederlandstalige site of ken je een case, dan ben ik erg benieuwd naar de resultaten.

Gerelateerde artikelen:

Wat gehad aan deze tip? Deel 'm met anderen:


Reacties

 1. zegt

  Het klinkt zo logisch he. Maar dat is het niet voor iedereen. Zo komt het voor dat ik SEO-professionals moet uitleggen dat 50-plussers zelf niet zoeken op trefwoorden als ‘senioren’ of ‘oudere’, maar juist op ‘carewords’ als ‘wandelen drenthe’ of ‘vakantiehuisje limburg’.

  Ik deel je inzicht: laten we eens wat vaker praten met de mensen die onze sites bezoeken. Dat geeft genoeg aha-erlebnissen en eye-openers (vreemd trouwens dat we voor beide begrippen geen Nederlandse vertaling hebben ;-)).

 2. zegt

  @ Leon:

  Herkenbaar en ik vind ze vaak lastig, discussies met SEO-mensen. Zij baseren zich op statistieken, terwijl ik vanuit marketing-verwegingen of puur vanuit de onderbuik redeneer.

  Ik ben trouwens benieuwd hoe jullie achterhalen wat de carewords van je bezoekers zijn. Kun je daar iets over zeggen?

 3. zegt

  Goede tips. Als SEO kan ik me hier absoluut in vinden. Het gaat erom dat je de woorden gebruikt die je doelgroep gebruikt, zodat je ze aan kunt spreken in hun eigen ‘taal’. Of dat nu uit analytics komt, uit praten op een beurs of uit andere zaken, dat maakt eigenlijk niets uit. Expliciete focus op carewords is relevant,nuttig en zou iedere seo moeten doen (bij deze doe ik dat dus, goede tip!)

 4. zegt

  Een tip waarmee ik onbewust al wel een beetje mee bezig was. En waar ik nu nog harder aan zal gaan trekken.
  Vaak loop ik heel wat fora en fotografie websites langs om te kijken waar bezoekers mee bezig zijn, wat ze bezig houdt.

 5. zegt

  Leon, zeg maar gerust *zogenaamde* SEO professionals. Wat maakt een professional namelijk tot een professional? Het feit dat je je onderscheidt door je expertise op je vakgebied! Je klanten adviseren de juiste (lees: best converterende) keywords… OK… carewords :) te kiezen zou toch echt stap #1 moeten zijn voor elke SEO. Iemand die zich op zo’n cruciaal punt de les laat laat lezen door iemand uit een ander vakgebied, moet zich toch ‘ns even achter de oren krabben.
  Waarmee ik dus uitdrukkelijk niet wil zeggen, dat professionals uit verschillende vakgebieden niet van elkaar moeten leren, integendeel! Het probleem is veel meer dat veel SEO’s, misbruik makend van de relatieve onwetendheid van hun klanten, meer bezig zijn met hun *eigen* conversie, dan die van hun klanten! En te veel komen nog steeds weg, maken zelfs goede sier met een hele rij relatief makkelijk behaalde #1 posities bij Google, die aan het eind van de dag 0 conversies opleveren…

Trackbacks

 1. […] Carewords Veel van je bezoekers komen op jouw tekst terecht via een zoekmachine. Ze tikken daar een zoekterm in en als het even meezit krijgen ze jouw prachtige pagina te zien. Maar dan moet jouw tekst wel in de taal van je lezers hebben geschreven. Dat blijkt voor veel organisaties lastig. Elke organisatie spreekt z’n eigen taal en gaat er vaak gemakshalve maar vanuit dat klanten die taal begrijpen. […]

 2. […] Go Gerry! Hieruit leid ik af dat hij met name webredacteuren, die nog onbekend zijn met seo, niet wil vervelen met de term ‘keywords’. Tegelijkertijd wil hij ze ervan overtuigen dat zoekmachinevriendelijke (keywordgerichte) webcontent in essentie verkoopkrachtig is. Een woordgrapje (vervang keywords door carewords) moet dit meer aannemelijk maken. Carewords komen overeen met het taalgebruik van de consument en dankzij goed keyword onderzoek kun je precies achter deze conversiekrachtige woorden komen. Wanneer webredacteuren dit in de praktijk brengen, zal er in het begin sprake zijn van een spanningsveld tussen seo en copywriting. Wat je ook terugleest in de comments van de bookreviews. Maar ik denk dat naarmate de copywriter zich meer en meer gaat verdiepen in seo, deze spanning snel zal verdwijnen. Sterker nog: de beperkingen die seo oplegt, zal zelfs de creativiteit bevorderen. Een synergie die overigens ook wordt onderschreven door David Brinks. En in feite ook door Aartjan van Erkel. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>